Posted by: azy a.k.a tjs | September 3, 2008

Padang-Bukit Tinggi PArt 1

HolidAy Indonesia Part One

Sungguh tak di sangka-sangka hari yang di nanti-nanti tiba jua. Aku agak excited jugak mahu berangkat ke PADANG BUKIT TINGGI.

Gi mana ya mahu mulakan??

Semua apa yang dirancang ok je. Aku bermalam di rumah HAwa di Selayang and the others bermalam di Kelana Jaya ( jangan tnya mengapa aku tido di rumah HAwa) . Tepat pukul 4pagi kekawan dari Kelana Jaya sampai kat umah HAwa .THen kiteorang gerak ke KL Central .Thanks to ayah Hawa and Mr EY yang sudi menghantar kami ke KL Central.  ( walaupun punyer ler susah nak kejutkan Mr EY sampai 24miscall…akhirnya yang ke 25 bangun gak )

Next, kami selamat sampai di LCCT jam 5.30pagi. Solat subuh kejap then pegi check-in. Di sini ada gak yang bikin gempak. CIk JA tertinggal IC. Ape kes tinggal IC ni…mahu jadi indonesia citizenkah?? Agak cuak jugak muka Cik Ja ketika check dengan polis n imigresen. Muka bertambah cuak bile beg Cik Ja kene tahan. Rase macam dalam movie 21 x Cik Ja??? “We are not gambling…We are Counting”

Flight kami pukul 7.50 pagi…perjalanan mengambil masa 1jam sahaja, tapi gedik order makan breakfast  dalam flight, akibatnyer  time landing pun masih menyumbat makanan dalam mulut. Pukul 8.00pagi waktu indonesia kami sampai di airport Minangkabau Padang.

Sampai jer  kat sana kiteorang punyer agent (digelar Pak Ucuk)  sudah tunggu bersama sepanduk.Kiteorang terus menuju ke Bukit Tinggi dan perjalanan mengambil masa 2jam.Dalam perjalanan singgah kejap kat air terjun. Memang teruja le tengok air terjun nyer.Kiteorang amik gambar kejap and basuh-basuh muka . Pak Ucuk nyer cakap bagus untuk awet muda , airnya bersih bangat.

1st place yang dilawati ialah Minang Village. Kat sini aku serta kekawan dapat try pakai baju Minangkabau . Kene bayar Rupee 25000 kalu dalam RM lebih kurang 10hengget.Lepas berposing-posing kiteorang di bawa lunch dekat Restoran Pak Datuak.Kami semua sungguh teruja makan nasi padang yang begitu banyak lauk . Aku makan tersangatlah banyak sebab ade lauk gulai lemak OTAK LEMBU. Disebabkan kekawan yang lain tak makan, aku n farah sapu habis gulai otak 3 pinggan.

Destinasi seterusnya kiteorang dibawa tempat melontar yang pertama (melontar=shopping). Sakan gak ler kekawan bershopping di TOKO SELINDUNGAN BULAN. Kat sini aku tak banyak berhabis sangat, just beli 3 helai telekung.

Then sambung balik perjalanan ke PANDAI SIKEK. Kat sini tempat orang buat songket . Price pun agak murah. Dinner plak di GON RAYA RESTORAN. Malam baru kiteorang check-in hotel.Kiteorang stay kat hotel UMBUN SURI terletal 10minit dari pekan BUKIT TINGGI. Malam tidurr sampai tak hengat dunia . OHhhhhhhhhhhhhh….penat nya…………….

Advertisements

Responses

  1. ada baper part ni?
    hahaha….

    TJS , knape anda bermalam di rumah Hawa sedangkan kami di KJ?

    TJS, siapa Mr EY?

    hihihihihihi………..

    apapun, seronok bangat jalan2…

  2. entry ini bakalan ade 4 part…sabar yer
    nantikan next story…

    gue kan sudah bilang, jangan tanya

    Mr EY adalah Mr EY ler………

  3. hahaha..sy br mau nanya..siapa kah mr EY itu…kekeke….g mane mr EY ini bisa tau rumah ku di mana…confius???..hahhahaah…(nnt raya aku mntk maaf ye nana..hik.hik.hik)

    waduh…4parts? rajin bangat ya kamu….mau diceritain sama siapa ya :p

  4. oops hawa, ko dah ter reveal ‘bukan nama sebenar’ cik tjs ni…oopsss. hahahaha

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: