Posted by: azy a.k.a tjs | December 30, 2011

My SOn 8 month Old…..

8 MONTHS …demam nk tumbuh gigi but always senyum even dh cecah 40’c…..

 

Furqqan hullaiff putra always senyum di mana jua anda berada….

 

Last photo potrait by aZHAR ahMAD…bile le daddy nk amik gambar furqqan nih???

Posted by: azy a.k.a tjs | October 21, 2011

ANNYEONG -HASEYO

JUst tengah boring nak tulis pasal last trip KOREAAAAA!!!!!!!!!!!!!

1 DAY

*Start with first day, lebih kurang dalam pukul 9 pagi dah kuar umah. So aku n husband sampai di LCCT lebih kurang dalam pukul 12 tengah hari . As a organizer for this trip aku dh buat web – check in tuk semua bebudak.So konon2 budget dah check in , lepak2 makan dekat MC D. End up berlari2 masuk perut kapal sebab dah lambat sangat. Dah FINAL CALL tu. Dalam flight keje nyer makan…tido…..makan…tido….Lebih kurang dalam pukul 10mlm kiteorg sampai di KOREA.Our travel agent JACK dah lama tunggu.

2 DAY

Today start le journey di KOREA. First place is NAMI ISLAND.Tempat WINTER SONATA. Kat sini dari golongan muda mudi sampai le ke golongan atuk nenek yang jalan terketar-ketar berdating.Romantik dowww….atuk nenek jalan berdua pegang tangan.Then trus lunch, memang kebuluran semua nyer…ape lagi makanan korea ler….KIMCHIIIII!!!!!Lepas tu terus gerak ke INSADONG tuk shopping sourvenior.Kat sini ala2 central  market gitu.Tapi sourvenior pun mahal beb.Kemudian pegi temple terbesar kat sana, amik2 gambar then terus proceed ke MYEODONG fashio street . Kat sini fashion memang lawa2 tapi macam mahal gak. Aku shopping make up jer sebab kalu compare macam murah dari malaysia.Lepas tu terus pegi DONGDAEMUN . Pegi tengok stream yang konon2 nyer cantik n lepas tu terus proceed to shopping. Area DONGDAEMUN ni adalah tempat wholesale, tapi barang2 nyer still mahal lagi bagi aku.Kat sini semua kedai or shopping mall open 24hours. So kiteorg shopping sampai pukul 11 malam sebab balik nak naik subway.Malangnyer kiteorg punyer agent ni JACK tak berapa nak pandai le plak.Naik subway then kene naik cab tuk balik ke hotel. Malangnye lagi, cab aku adalah yang 1st cab then pakcik teksi tu buat taik plak dengan kiteorg.Boleh dier turunkan kiteorg ikut suke dier jer. My husband yang konon2 nyer ingat jalan pulang ke hotel akhirnye bawak jalan yang lagi lost. Lepas tu terpakse call JACK tuk pick up kiteorg.Memang dah jalan  macam JU-ON dah aku.

 

3 DAY

Third day banyak acara lawatan jer.First pegi tempat ginseng and kat sini semua orang boleh rasa minum air ginseng.Aku pun minum sama gak ler. Then terus pegi buat KIMCHI and kat sini kiteorg boleh pakai baju HANBOK. Apelagi semua org pun sakan berposing2.Afyer dat terus merasa experience kat KOREAN SPA. Kat sini aku rasa semua org terkejut beruk n trauma. Sapa nak tahu kene le pegi try KOREAN SPA.Kat sini aku masuk le kejap dalam sauna.Lepas spa terus pegi lunch n after lunch terus pegi ke BLUE HOUSE, MUSEUM. Kat sini aku start pening n rasa nak pitam.Aku gak kene muntah2 n cirit birit. Aku memang flattttttt….lepas tu balik hotel aku terus demam.Makan ubat terus tido.

4 DAY

Last day is actually free n easy , tapi driver bawa kiteorg pegi ENWA WOMEN UNIVERSITY.Kat area sini jugak ade fashion street and murah sikit compare dgn MYEODONG.Then pergi berjalan dgn one of the school-mate diorang yg study kat korea. Lebih kurang dlm pukul 10mlm balik INCHEON. Esok flight pagi ..so bermalam kat airport jer.

Posted by: azy a.k.a tjs | October 14, 2011

FURQQAN HULLAIF PUTRA -6 MONTH

6 MONTH

*Today turn to 6 month

*Already eat solid food

*Already drink milk up to 7oz but mama kurang kan jadi 5oz jer

*Mama also want to change the botol susu to feeding cup.

*Tomorrow mama n daddy bring furqqan to Cherating which is 1st holiday trip for U (Korea ari tu kene tinggal)

Posted by: azy a.k.a tjs | August 22, 2011

Furqqan Hullaiff Putra-4 Month

Penuh bedak sejuk…

 

 

Excited main flash card

 

 

Tengah tgk tv…

 

 

Excited nak pegi jalan-jalan

Skang umur saya sudah 4 month….saya sudah boleh meniarap n eat solid food..Berat saya pun dh 7.4kg….mama pun dah x larat nak dukung saya…

 

 

 

Posted by: azy a.k.a tjs | May 8, 2011

BaRut ModeN unTuk Ibu2 dALam PanTanG

Barut moden

Hari ni aku just nak promote barut moden –Design Veronique

Sangat sesuai untuk ibu2 yang melahirkan anak secara normal atau cesar.

Mr hubby pun dah belikan untuk aku satu .

Ini semua corset untuk bersalin normal

Aku punyer yang ini-Corset special untuk cesar

Cesarean Support
Description: FDA approved Class 1 Medical Device. Ideal for recovery after Cesarean birth. For use beginning at 4 days postpartum and throughout a woman’s entire recovery, to provide support, body stabilization, and comfort.

Features:

  • Targeted PowerNet Panel Support System
  • Seamless Internal Front Panel
  • 1” Wide High-Waist Stabilizing Band
  • Adjustable and Detachable Shoulder Straps
  • Cotton Lined Crotch
  • Discreetly Located Side Zipper for Easy Application

Material:

  • Nylon/Spandex
  • Lightweight, Breathable & Antimicrobial Fabric
  • Latex Free Fabric
For cesarean support harganya RM550.Boleh dibeli dari hospital yang ada membuat promotion Veronique.
Aku beli dari hospital tempat aku deliver -Damansara Damai Medical Centre or boleh tengok2 kat website ni.
OR boleh try call or pegi ke alamat kat bawah ni.
Posted by: azy a.k.a tjs | April 29, 2011

Miracle

Posted by: azy a.k.a tjs | April 28, 2011

now…i am a mama….

Dah lama tak tulis blog, hari ni tetibe rasa nak tulis experience start from pregnancy sampai lah lahirnya FURQQAN HULLAIFF PUTRA.

Period baru je delay a few days dah rasa excited nak buat UPT, tapi tak terbeli-beli sampailah aku terkene gastric yang teruk time bulan ramadhan.Dari office terus pegi klinik dan dapat mc halfday.Aku tak pernah gastric seteruk ini sebelum ini.Aku terus ke rumah sewa kelana jaya sebab memang tak larat nak drive balik Selayang. Lepas berbuka puasa, aku terus check UPT, n yeayyyyyyyyy……IM PREGNANT……..so dalam hati tengah pikir macam mane nak kasi tahu mr hubby….hmmmmmm

Lepas magrib baru balik Selayang, but tetibe badan aku jadi panas, demam panas le pulak.Mr hubby suh aku makan panadol jer….sekali aku pun bagi tahu yang …..SAYA PREGNANT…..tersenyum lebar terus.Terus ajak pegi klinik sedangkan masa tuh dah pukul 11.30 malam.Terpaksa cari klinik yang 24hours.Dat is the story awal-awal detect pregnant. Lepas itu barulah buat pengumuman kat family semua.

During pregnancy start dari awal, aku ada jugak alah muntah-muntah dalam 2 weeks.Sengsara jugak le.But after dat, selera makan pun bertambah ok dan menyebabkan berat aku naik 20kg sampai hari nak deliver.Dari awal pregnant aku memang sangat suka makan dan berjalan.Maybe disebabkan itu baby sangat aktif dalam perut.Tapi lagi 2 weeks aku nak deliver, aku terkene demam panas yang tak baik-baik. Memang sangat-sangat risau kalu demam ni tak sembuh, macam mane aku nak beranak nih.Disebabkan itu aku admit hospital 4 hari, alhamdulillah lepas tu keadaan aku bertambah ok.Penat mak aku tunggu kat wad.

7 April 2011 aku ade check up, and time tu tunjuk contraction sangat kuat, tapi aku tak rasa sakit pun.So doktor cakap next tuesday baru datang semula.Hari Selasa doktor check dah buka 2cm dan suruh aku admit, so the next day baru lah aku admit.Hari Rabu aku kene induce dalam pukul 2 petang.Sakit gile kene induce nih.Tepat pukul 8 malam start contraction yang kuat.Memang aku dah tak boleh duk diam and tak boleh tido.Pukul 11 malam lagi sekali doktor check tapi still baru buka 2 cm jugak, so pukul 5 pagi aku kene induce lagi sekali.Hari khamis pagi (14 april 2011) lagi sekali doktor check bukaan tapi still 2cm, maybe disebabkan baby facing ke depan menyebabkan dier tak boleh nak cari jalan keluar.Doktor terus decide untuk go for cesar.

So skang baru le start drama….Berdebar-debar jugak le aku.Perasaan macam2 ada.Nasib baik jugak lah dekat hospital ni husband boleh masuk tuk temankan wife walaupun cesar.First aku disuruh masuk dulu dalam operation room, pakar bius n nurse start membuat keje.Firstly aku dibius kat tulang belakang.Then tangan sebelah kanan masuk air , tangan sebelah kiri blood pressure.Lepas dah settle keje membius ni ntah dengan tiba2 aku termuntah.Banyak plak tu.Lepas tu semua preparation siap.Doktor yang buat cesar kat aku tu, dr kamal inform aku yang dier dah nak mula mengoperate perut aku.Kemudian baru mr hubby masuk dalam, duk sebelah aku kasi support.So macam biase le husband2 pegang tgn wife kasi support gitu.

Tiba-tiba, aku dengar bunyi baby nangis….suara anak aku nihh….dengan tidak disangka2 air mataku berguguran.Start le drama dalam bilik operation.Air mata aku uncontrol dan terus mengalir.Roper-ropernyer bukan aku sowang je yang nangis, mr hubby kite pun sama2 nangis.Tetibe over emosi plak laki bini.Then pakar bius tu plak bleh kasi tisu kat mr hubby suh lap air mata aku.Habis syahdu drama kiteorg.Lepas baby kuar dari perut, dr kamal tunjuk dekat aku.”baby boy yer puan”Macam tu le kisah nyer or experience aku.Memang sesuatu yang amat berbeza.

This is Furqqan Hullaiff Putra.

Posted by: azy a.k.a tjs | January 19, 2011

ada kebenaranya…..



Men:

1. All men are extremely busy.

2. Although they are so busy, they still have time for women.

3. Although they have time for women, they don’t really care for them.

4. Although they don’t really care for them, they always have one around.

5. Although they always have one around them, they always try their luck with others.

 

Women:

1. The most important thing for a woman is financial security.

2. Although this is so important, they still go out and buy expensive clothes and stuff.

3. Although they always buy expensive clothes, they never have something to wear.

4. Although they never have something to wear, they always dress beautifully.

5. Although they always dress beautifully, their clothes are always just “an old rag”.

6. Although their clothes are always “just an old rag”, they still expect you to compliment them.

7. Although they expect you to compliment them, when you do, they don’t believe you.

 

Wisdom:

WHEN I WAS MARRIED 25 YEARS AGO, I TOOK A LOOK AT MY WIFE ONE DAY AND SAID, “HONEY, 25 YEARS AGO WE HAD A CHEAP APARTMENT, A CHEAP CAR, SLEPT ON SOFA BED AND WATCHED A 10-INCH BLACK AND WHITE TV, BUT I GOT TO SLEEP EVERY NIGHT WITH A HOT 25-YEAR-OLD BLOND.”

 

“NOW WE HAVE A $500,000.00 HOME, A $45,000.00 CAR, NICE BIG BED AND PLASMA SCREEN TV, BUT I’M SLEEPING WITH A 50-YEAR-OLD WOMAN. IT SEEMS TO ME THAT YOU ARE NOT HOLDING UP YOUR SIDE OF THINGS.”

 

MY WIFE IS A VERY REASONABLE WOMAN

 

SHE TOLD ME TO GO OUT & FIND A HOT 25-YEAR-OLD BLONDE, AND SHE WOULD MAKE SURE THAT I WOULD ONCE AGAIN BE LIVING IN A CHEAP APARTMENT, DRIVING A CHEAP CAR, SLEEPING ON A SOFA BED AND WATCHING A 10-INCH BLACK AND WHITE TV.

 

AREN’T OLDER WOMEN GREAT? THEY REALLY KNOW HOW TO SOLVE YOUR MID-LIFE CRISIS?

 

 

 

 

Posted by: azy a.k.a tjs | June 23, 2010

seTeLah SekiaN LamA…AKhirNya……

Dah lame gile aku tak update blog…disebabkan hari ini aku sowang-sowang kat umah…boleh le aku update blog….sian plak kat blog aku nih…

Last aku update blog bulan JAN…tersangat lah buzy…

JANUARY~Pergi bandung beli barang2 kawin

FEBRUARY~Pergi Singapore berenjoy dgn kawan2 …last trip b4 kawin dgn member-member

MARCH~Buzy buat preparation + survey barang-barang rumah + renovation rumah….

APRIL~Almost every week balik ipoh tuk settlekan preparation kawin

MAY~KAWIN………………Aminnnn….semua berjalan dgn lancar,tp ade le seketul dua yg x berapa nk lancar.TQ kepada semua yg banyak membantu…..

 

 

Posted by: azy a.k.a tjs | January 18, 2010

2 TahuN BertUruT-TuRut

 Tahun 2009

Tahun 2010

Tahun 2011….mungkin  di rumah saya juga….:)

Happy birthday……………….

« Newer Posts - Older Posts »

Categories